Tarot-blog Jan Ton - 5



Jan Ton

auteur en levensloop-coach

www.jan-ton.info

Bekijk en bestel zijn boeken:



Leren werken met Tarot


Als je de Tarot beter wilt leren kennen, is het eerst zaak om orde te brengen in de veelheid. Het is immers een flink pak van 78 kaarten met complexe symbolen.
In welke groepen zijn de kaarten verdeeld, welke volgordes zijn er?
Je komt dan al meteen uit bij de belangrijkste bouwstenen van de Tarot: de getallenleer en de leer van de vier elementen.
De Tarot is een synthese van de westerse esoterie en mystiek en dus kom je symbolen tegen die voortkomen uit vele bronnen. Als je er dieper in duikt kom je ook de alchemie, de astrologie, de kabbala en de gnostiek tegen.
De Tarot is een boom met vele vertakkingen.

Toch is het opdoen van kennis niet meer dan een bescheiden begin. Het is heel goed mogelijk dat het ook niet een honger naar kennis is die je drijft. De kaarten spreken vaak eerder aan op je verbeelding, je gevoel, je intuļtie. Je vermoedt een mysterie, maar je kunt het niet vatten.

De Tarot is een taal van het leven. De kaarten vertellen het verhaal van waar we vandaan komen, hoe we ons ontwikkelen en wat onze bestemming is. Het leren kennen van de kaarten is dan ook niet los te zien van het leren kennen van onszelf. Tarot leren is over jezelf leren. En als je dat samen doet en je ervaringen deelt, leer je ook van elkaar.

De cursus ‘De Tarot als weg tot zelfkennis’ in Pleļade kan je helpen om je weg te vinden in de Tarot en het spel op een gezonde manier te gebruiken als middel om jezelf te leren kennen en inzicht te krijgen in je levensweg. Voor wie zich nog verder wil verdiepen of ook voor anderen met de Tarot wil werken, zijn er vervolgcursussen.

Als je voor het eerst de kaarten ziet, zul je merken dat sommige ervan je aanspreken, andere roepen weerstand op, weer andere zeggen je niets. Dat zegt in de eerste plaats iets over jou zelf: waar je mee bezig bent in je leven, wat je interesseert, wat je afstoot, wat je overtuigingen zijn, enzovoorts. Zo werkt de Tarot als een spiegel van jezelf en kan je als zodanig helpen om je te oriėnteren in je innerlijke en je uiterlijke wereld en een wegwijzer zijn op je levenspad.

Het leren werken met Tarot gaat dan veel verder dan het opdoen van ‘kennis’ van de kaarten. Je eigen beleving staat centraal: wat je er zelf in ziet, wat je erbij voelt en denkt. Je begint een eigen relatie met de kaarten op te bouwen. Dan wordt het ook duidelijk dat je begrip van de kaarten alleen maar verder kan groeien door jezelf te ontwikkelen. De Tarot kan dan werken als een soort ‘inwijdingsweg voor de doe-het-zelver’.

Bij het werken met de Tarot is kennis van de kaarten en hun achtergronden natuurlijk belangrijk, maar minstens zo belangrijk is je vermogen tot zelf-waarneming. Pas in jouw persoonlijke beleving kan een symbool of een kaart tot leven komen. Ik maak dan ook veel gebruik van oefeningen in meditatie, visualisatie, associatie, intuļtieve ontwikkeling, lichaamswerk, opstellingen en dergelijke. Het zal duidelijk zijn dat deze manier van werken alleen mogelijk is in een groep die niet te groot is (iedereen moet aan bod kunnen komen) en waar openheid, respect, acceptatie en veiligheid het uitgangspunt zijn. Bij het werken met orakels stel je je open voor het ‘zinvolle toeval’. Dat vraagt om een open, onbevooroordeelde houding en een bereidheid tot zelfonderzoek en zelfreflectie. Je moet er altijd rekening mee houden dat je dingen onder ogen krijgt die moeilijk te bevatten of te verteren zijn. De kaarten laten vaak je blinde vlekken zien en je kunt stuiten op je angst, je weerstand, je beperkte overtuigingen. Daarbij kan de feedback van anderen van grote waarde zijn, want in je eentje dreig je in je eigen kringetje vast te lopen.

Mijn grootste inspiratiebron bij het werken met Tarot is de kaart de Zot: voor mij symbool van openheid, onbevangenheid, de bereidheid om te laten zijn wat er is. Als die kwaliteit er ook is in een consult of een cursusgroep, kunnen er wonderen gebeuren. Ik voel me rijk gezegend door de vele bijzondere momenten en ontmoetingen die daar plaatsvinden. Ik voel me geļnspireerd om een omgeving te creėren, waarin je mag zijn wie je bent. Een plek waar je kunt delen wat je belangrijk vindt, waar taboes niet heilig zijn. Als er mag zijn wat er is, is er ook veiligheid. En die veiligheid kan functioneren als een soort kraamkamer, waarin iets kostbaars tot ontwikkeling kan komen.

Als je (1) goed de weg weet in de Tarot, als je (2) de kaarten hebt leren kennen door persoonlijke ervaringen van jezelf en anderen en als je (3) in staat bent om tot een zinvolle communicatie te komen met behulp van de Tarot, heb je een gezonde basis om ook met anderen te werken. Ieder ontwikkelt daarin tenslotte een eigen stijl en er zijn vele mogelijkheden. Tarot kan een nuttig hulpmiddel zijn in allerlei situaties zoals bij coaching, loopbaanbegeleiding, studiekeuze, functioneringsgesprekken, therapie, teambuilding en dergelijke. 

Jan Ton


Contact

Pleļade winkel & bio café
Nieuwlandstraat 36
5038 SP Tilburg
013 - 536 12 86

info@pleiadetilburg.nl


Routekaartje 
Openingstijden

Deel je onze website?

Stuur eens een kaartje!


Naar eCards


Pleļade-sfeer Pinterest

 

Nieuwsbrief

Meld je hier aan voor de nieuwsbrief van Pleiade: