TAROT in Pleiade - Blog door Jan Ton - 1
Jan Ton:

Tarot in Pleďade

 

In de komende tijd zal ik regelmatig in Pleďade te vinden zijn. In de zomer met consulten op donderdagmiddag en vanaf september met een cursus op vrijdagmiddag. Daarnaast ga ik een tarot-blog schrijven voor de nieuwsbrief van Pleďade, waarvan dit de eerste is. Ik ben blij met de gelegenheid die ik krijg om in Pleďade een werkplekje te creëren. Ik ga vijf stukjes schrijven over Tarot. Elke maand verschijnt er een aflevering, van april tot en met augustus. Samen vormen ze een inleiding op de cursus die in september begint. Het zal gaan over de Tarot zelf, over de waarde en de werking van symbolen, over mijn visie op het spel en hoe ik er in de praktijk mee werk. Meer informatie over mijn werk vind je hier...Informatie over de boeken die Jan Ton geschreven heeft en die je bij ons kunt kopen vind je hier...

Het begon met de Ridder van Bokalen


De Tarot speelt al 45 jaar een centrale rol in mijn leven. Eerst als persoonlijke interesse, later ook als werk. Vanaf 1980 heb ik vrijwel onafgebroken cursussen en consulten gegeven, artikelen en boeken geschreven en een spel ontworpen. Nog altijd is de Tarot voor mij springlevend. Het verveelt nooit: de verwondering, het mysterie, de onverwachte aha-momenten, de langzame verdieping die onzichtbaar plaatsvindt…..

Mijn avontuur met Tarot begon op een tamelijk banale manier in 1970. Over die eerste kennismaking wil ik graag wat vertellen, want daar ligt de kiem voor alles wat nog zou volgen. Ik was net 19, studeerde in Wageningen en woonde op een studentenflat. Op een dag kwam een medestudent met een tarotspel (de zwart-witte versie van Arthur Waite) en een boekje aanzetten onder de triomfantelijke kreet: ‘Ik ga jullie toekomst voorspellen!’.In die tijd was ik een rationalist, een scepticus tegenover alles wat zweemde naar religie of spiritualiteit. Ik las een paar teksten in het boekje en knapte meteen af. Banale toekomstvoorspellingen zoals: ‘je krijgt een erfenis’ , ‘een blonde jonge man brengt goed nieuws’, dat soort onzin. Niemand van ons was van plan om het serieus te nemen, maar waarom zouden we het niet eens proberen? Het leek zo simpel. Je moest 10 kaarten trekken en die uitleggen in het patroon van het Keltisch Kruis. Ik bood me aan als proefkonijn. Op de eerste plaats kwam de Ridder van Bokalen te liggen en toen ik de kaart zag was mijn eerste gedachte: ‘dat ben ik!’.De gedachte kwam uit het niets en ik schrok ervan. Geen idee wat dat te betekenen had en ik vond het te gek, te ongerijmd om het hardop te zeggen. Het moment was snel voorbij en de rest van de avond hebben we ons vermaakt met de teksten die nergens op sloegen. Maar er was iets geraakt en mijn nieuwsgierigheid was gewekt. De volgende dag heb ik het spel te leen gevraagd. Daar zat ik dan met 78 plaatjes vol geheimzinnige symboliek.

Nu ben ik dankbaar voor zo’n puur begin, niet gehinderd door kennis, vooroordelen of verwachtingen. Goede boeken over Tarot waren er niet of ik kende ze niet. Het waren alleen de plaatjes die me fascineerden. In die tijd maakte ik ook kennis met Jung en zijn visie op symbolen. Voor hem is symboliek de taal van het onbewuste en hij geeft veel praktische aanknopingspunten om creatief met symbolen te werken. Het mooie is dat zijn leven zelf daar een prachtige illustratie van was. In zijn autobiografie ‘Herinneringen, dromen en gedachten’ beschrijft hij hoe intens en transformerend zijn omgang met symbolen en dromen was. Jung is mijn grote held omdat hij niet aan de zijlijn van zogenaamde objectieve studie bleef staan. Hij ging het avontuur aan en bracht in praktijk wat hij ontdekte. Hij wakkerde mijn interesse aan voor dingen als beeldende kunst, visualisatietechnieken, dromenwerk, psychodrama e.d.. Daar vond ik de gereedschappen om zonder hulp van boeken of leermeesters met de Tarot aan de slag te gaan. Natuurlijk kwamen later de boeken en de leermeesters, maar die eerste jaren waren helemaal van mij.

De Ridder van Bokalen

Bokalen staan voor het element water, de wereld van gevoelens, beelden en fantasie. De ridder is een boodschapper, maar ook een zoeker. De associatie met de graalridders ligt voor de hand en in die verhalen heb ik dan ook veel inspiratie gevonden. Aan de voeten van de Ridder zie je vleugeltjes, die verwijzen naar de Griekse god Hermes. Hermes had toegang tot zowel de bovenwereld van de Olympus, de onderwereld van Hades als tot de tussenwereld van de mensen. Hij reisde tussen de werelden en fungeerde als boodschapper en gids. Zo kan de Ridder van Bokalen je in contact brengen met je eigen bovenwereld en onderwereld.

De Ridder van Bokalen is vriendelijk. Hij dwingt niet maar nodigt uit. Hij wil communiceren van hart tot hart. Hij wil de voorwaarden scheppen om in veiligheid je diepste angsten en je grootste verlangens te leren kennen.

Zoals het in 1970 begon, zo is het nog steeds. Ik kan nog altijd zeggen: ‘De ridder van Bokalen, dat ben ik!’. Hij mag symbool staan voor mijn inspiratie, mijn missie. In wezen is er niets veranderd. 

www.jan-ton.info

Contact

Pleďade winkel & bio café
Nieuwlandstraat 36
5038 SP Tilburg
013 - 536 12 86

info@pleiadetilburg.nl


Routekaartje 
Openingstijden

Deel je onze website?

Stuur eens een kaartje!


Naar eCards


Pleďade-sfeer Pinterest

 

Nieuwsbrief

Meld je hier aan voor de nieuwsbrief van Pleiade: