Verslag van de voorbereidingen een vooruitblik op de tochten van 2017

 

Een tweede voettocht naar Assisi is gerealiseerd: de oosttocht.

Op zondag 23 oktober 2016 reden we met de auto vanuit Rome een nieuw avontuur in Umbrië tegemoet. Als een wit vel papier lag de prospectieweek voor ons en alle kleuren en vormen mochten erop getekend worden. Welke wegen zouden we gaan bewandelen, welke mooie mensen ontmoeten, welke heerlijke gerechten zou men voor ons klaarmaken, waar zouden wij onze slaapzak uitrollen,….??

Ons verlangen om door een nieuw stukje natuur van het prachtige Umbrië een toegang vanuit oostelijke windrichting naar Assisi te vinden, deed in ons de fascinatie voor dat witte vel papier groeien.

Is de 'eerste' tocht een echte pelgrimstocht waarin de energie en ook het werk van Franciscus van Assisi centraal staat, zo wilden we met deze tocht vooral de verbinding met de natuur en de stilte die je in Umbrië nog echt kunt voelen, naar voren laten komen. Ook hadden we al bedacht de tocht vanuit Norcia te starten en van daaruit een stuk door het prachtige nationale park van de Monti Sibillini te trekken alvorens af te buigen naar Assisi.
Deze Monti Sibillini hadden al 2 jaar onze aandacht en nu zou het er eindelijk van komen.

Op weg naar ons hotel voor de eerste nacht kwamen we langs een plek die op de kaart aangeduid werd met ' Madonna di Miracolo’. Nieuwsgierig als wij zijn, hebben wij het kleine baantje daarheen ingeslagen. Toen we de auto uitstapten, viel een “ wonderbaarlijk heerlijk gevoel” over ons. Deze plek deed zijn naam eer aan. Ondanks een hoog toeristisch gehalte was dit zo'n authentiek, liefelijk dorp in een magnifiek dal dat het voor ons al snel duidelijk werd dat onze tocht door dit gebied moest gaan. We ontmoetten bovendien zeer behulpzame inwoners en niet per toeval heette één ervan zelfs Senior Cherubijn.

De volgende dag hadden wij in Norcia afgesproken met Allesandra, een Italiaanse gids/vriendin maar door omstandigheden vroeg ze om de afspraak elders te laten doorgaan. Vol enthousiasme vertelden we haar over de wonderlijke plek en ons plan en al snel hadden we zicht op meerdere mogelijkheden die telkens erop uit draaiden dat we Norcia en de de Monti Sibillini links van ons moesten laten liggen. Onze nieuwsgierigheid nam de overhand op ook wat teleurgesteldheid om finaal de Monti Sibillini los te laten. Ter compensatie planden we op woensdag toch een daguitstap naar die prachtige bergen. Het lot besliste anders...
Maandag en dinsdag waren wij van 7u tot 19.00u druk in de weer om de route kloppend en passend te maken. Dat ging minder vlot dan verwacht. Met pijn in het hart besloten we dus onze uitstap op woensdag te laten vallen. Die beslissing versterkte ons focus en onze zoektocht naar het juiste pad liep van dan af van een leien dakje.
Op 1 dag konden we 2 dagtochten afronden. Ontspannen en op ons gemak vonden we in een mooi gehuchtje een bed voor de nacht. We hadden deze plek nog maar juist gevonden, Veerle was in de badkamer en Luc en ik gingen de auto halen, toen wij een luid, ondefinieerbaar lawaai hoorden en de grond onder onze voeten letterlijk begon te beven. Nog voor wij konden bedenken wat het zou kunnen zijn was het al weer voorbij. De mensen kwamen uit hun huizen gerend. Zij wisten dat het een aardbeving was. Pas toen sloeg de schrik ons om het hart. Was dit onze eigen angst of die van de inwoners? Dat zullen we niet weten.
De televisie meldde al vrij snel dat het epicentrum in Norcia lag en er veel materiële schade was. Wij waren dankbaar dat we niet vastgehouden hadden aan ons eerste idee om vanuit Norcia via de Monti Sibillini naar Assisi te trekken. Alle dagen hebben we nog de aarde gevoeld en mensen ontmoet die angstig waren maar ook mensen die ons geruststelden dat de breuklijn van de Sibillini zeker te voelen is in grote delen van Italië maar dat na de grote aardbeving die in 1997 Assisi getroffen heeft (dit is een andere breuklijn), de meeste huizen aardbeving-proof gebouwd zijn. “De stenen zijn ons huis en de natuur is onze thuis en die roept ons wakker. We moeten zorg dragen voor haar en van haar houden.” Zo sprak een vrouw tot ons, terwijl we samen een prachtig dal in keken, ontroerd door de stille schoonheid. Haar woorden blijven ons inspireren en geven gevat de energie van deze oostelijke tocht weer.

Ondertussen hebben wij onze prospectieweek afgerond en een schitterende tocht met culturele pareltjes in elkaar gezet. Verbinding met de natuur en haar stilte, over bergen en door dalen en kloven. We vertrekken vanuit Ferentillo en bereiken Assisi via het oosten. Een tocht van 7 dagen wandelen. 3 lange pittige etappes en 4 rustigere etappes.

Wij, Tiziana en Veerle, faciliteren telkens een nieuwe groep, op verschillende manieren en vanuit verschillende benaderingen, geven indien nodig een “duwtje”, zodat de tao van elke dag zich kan ontvouwen.

Wees welkom in 2017

De nieuwe data zijn bekend:

De voettocht naar Assisi vanuit het Zuiden
Zondag 07-05-2017 t/m zondag 14-05-2017
Zaterdag 23-09-2017 t/m zaterdag 30-09-2017

De voettocht naar Assisi vanuit het Oosten
Vrijdag 28-04-2017 t/m vrijdag 05-05-2017
Vrijdag 18-08-2017 t/m vrijdag 25-08-2017

De prijs is €825, inclusief alle transfers van personen en bagage, alle maaltijden en dranken en 2 begeleiders.- Excl. vlucht en verzekering 

Contact

Pleďade winkel & bio café
Nieuwlandstraat 36
5038 SP Tilburg
013 - 536 12 86

info@pleiadetilburg.nl


Routekaartje 
Openingstijden

Deel je onze website?

Stuur eens een kaartje!


Naar eCards


Pleďade-sfeer Pinterest

 

Nieuwsbrief

Meld je hier aan voor de nieuwsbrief van Pleiade: