Verslag van onze eerste Pleiade voettocht april 2015


 

7-daagse voettocht naar Assisi - April 2015


De eerste internationale cocreatie van Pleiade is succesvol afgerond.
Samen met Veerle Waterschoot van Cian uit België heeft Tiziana Nori een 7-daagse voettocht van Ferentillo naar Assisi georganiseerd en begeleid.

Veerle werkt al jaren met groepen, ook in het buitenland en ik, Tiziana ben de Italiaanse taal machtig. Wat je noemt: A perfect Match!Verslag:

Dinsdagochtend 7 april

Op de luchthaven van Zaventem verwelkom ik de deelnemers die één voor één toekomen, goed bepakt en licht gespannen. Er is zo lang naar de tocht uitgekeken, alles is goed voorbereid en toch voelt het als een aantrekkelijke maar onbekende die ons roept.
De informatie die onze tochtgenoten hebben, is dat er iedere avond in een overdekte ruimte wordt geslapen (soms in een bed soms in je slaapzak op je matje), dat we iedere dag een volwaardige warme maaltijd krijgen, dat er op iedere overnachtingsplek stromend water is en dat we iedere dag minimaal vijf uur lopen. Voor velen zou dit voldoende reden zijn om zwaar gespannen te worden. 'Licht gespannen' was daarom voor Veerle en mij al een verademing.
De eerste uitdaging wachtte ons op de luchthaven van Rome. Onze Romeinse taxichauffeur stond ons met een grote glimlach op te wachten en bracht ons met nog grotere snelheid over de snelwegen (die we verder heel de tocht niet meer tegen komen) naar Ferentillo (+/-200km). Met samengeknepen billen en gesloten ogen zat ik naast hem. Eenmaal gearriveerd was de algemene stemming: 'Nu we dit overleefd hebben kunnen we alles aan!'

En dit motto is werkelijk alle dagen aanwezig geweest De eerste route is ontspannen inlopen op een prettig, rustig en glooiend paadje naast een meanderend stroompje. Een prima begin om aan de rugzak te wennen, elkaar wat te leren kennen en bij te komen van de hele reis.
Op de eerste overnachtingsplek krijgen we een warm welkom. Heerlijk eten, een glaasje wijn voor wie wenst en een prachtig uitzicht over de vallei. De euforie van 'de eerste dag' is bij iedereen aanwezig. Na nog een laatste wandelingetje rond de burcht en de zegeningen van de ontelbare sterren kruipen we in onze slaapzak.

De dagen die volgen blijven vol wonderlijke verassingen. *Een huis met een grote open haard met veel hout, maar geen vuur. De koude avond vroeg echt om warmte. Met een lege aansteker die enkel vonkte, wat stompjes kaarsen, een bus insecticide en een onuitputbaar doorzettingsvermogen van enkele deelnemers kregen wij zowaar vuur en daarmee de warmte waar we allemaal zo naar verlangden.
*De man die ons brood had beloofd in een zeer afgelegen bergdorpje bleek op het afgesproken uur niet thuis te zijn...maar zijn buren wel en die mensen hebben toen hun eigen voorraad met ons gedeeld. Toch dachten ze dat er niet voldoende voor ons allemaal zou zijn en hebben ze bij andere mensen nog meer brood geregeld.
*Een van de deelnemers met een pijnlijke knie was zo opgelucht dat ze de afdaling op het einde van de dag goed had volbracht, dat ze in huilen uitbarstte toen ze hoorde dat we nog 4,5 km langs het weggetje naar beneden moesten. 'Voor jou hebben we nu een auto nodig' zei Veerle. 'Op deze weg komen misschien vijf auto's per dag langs en degene die we nodig hebben zal zo wel komen.' En geloof het of niet, maar binnen de twee minuten was de auto er; maar wel in tegengestelde richting... Ik heb die toch aangehouden, verteld wat er aan de hand was en die bestuurder heeft vervolgens eerst zijn gezin naar huis gebracht, de auto uitgeladen en 10 minuten later stond hij weer bij ons om onze geblesseerde vriendin helemaal naar beneden te brengen.
Deze en nog vele andere engelen zijn wij onderweg tegengekomen.

De weg zelf brengt ons iedere dag een andere ongekende schoonheid. Een groene vallei met een kronkelend riviertje, een dicht bos geurend naar de cyclamen die in overvloed aanwezig zijn, hoge bergtoppen afgewisseld met holle wegen en overal de magnifieke olijfbomen met hun mysterieuze en grillige vormen.

Wat voor mij zo speciaal is aan het lopen van 'de weg' in Umbrië, het land van Franciscus, is de schoonheid en eenvoud. Schoonheid en eenvoud van het landschap, van de mensen, van het eten.

Franciscus heeft zijn luxe en rijke leven vaarwel gezegd om zich, zonder afgeleid te worden van de zorg voor bezit, te wijden aan zijn liefde voor God. Hij deed dat door alle wezens als zijn broeders en zusters te beschouwen en daar als zodanig mee om te gaan. Hij leefde volledig vanuit zijn Hart. Dat is wat er met mij gebeurd is. Mijn hart wordt in dit gebied geraakt en durft zich zonder belemmeringen te openen.

Van 17 t/m 24 september lopen we de Voettocht naar Assisi opnieuw.
We lopen hem nu met een lichte dag-rugzak. De 'grote' rugzak zal voor ons verplaatst worden gedurende de tocht.

Voor meer informatie voettochtnaarassisi@gmail.com
of telefonisch

Tiziana: 0032 474 978 324 (of via Pleiade) 
Veerle: 0032 3 775 82 83 

Contact

Pleďade winkel & bio café
Nieuwlandstraat 36
5038 SP Tilburg
013 - 536 12 86

info@pleiadetilburg.nl


Routekaartje 
Openingstijden

Deel je onze website?

Stuur eens een kaartje!


Naar eCards


Pleďade-sfeer Pinterest

 

Nieuwsbrief

Meld je hier aan voor de nieuwsbrief van Pleiade: