Voettochten naar Assisi, achter de coulissenAchter de coulissen van de Voettochten naar Assisi

Begeleiding: Pleļade collega Tiziana Nori en Veerle Waterschoot

Deze keer brengen wij verslag van wat er allemaal kan gebeuren “achter de coulissen” van een voettocht.
OF Hoe twee tochten zo mooi, bijzonder én tegelijkertijd zo anders kunnen zijn.

Van 22 tot 29 april 2016 hebben we onze lente-tocht gestapt.
De groep was al snel compleet, tickets geboekt, overnachtingsplaatsen en eetgelegenheden gereserveerd. Alles zag er goed uit! Tot de uitdagingen zich aankondigden... Eén logeerplek was volgeboekt en had voor ons eigenlijk geen plaats meer. Een ander had zijn vrije dag omwille van een feestdag verplaatst en was gesloten wanneer wij daar een lunch wilden reserveren. En een laatste contact heeft zelfs de hele reservering 3 weken voor aankomst geannuleerd door een miscommunicatie.
Hoe gaan we toch alles strak op elkaar laten aansluiten? Niet alleen uit de tocht maar ook uit de voorbereidingen halen we gewoonlijk veel energie maar nu nam de stress de overhand. In zulke situaties van overmacht gaan we terug contact maken met de kracht van ons teamwork en weten we dat we erop mogen vertrouwen maar actie nodig is.
We hebben contact genomen met de vele engelen die we de afgelopen jaren op onze voorbereidende tochten hebben ontmoet. Samen hebben we schitterende alternatieven gevonden en door in vertrouwen te blijven was exact 1 week voor de afreis alles weer in kannen en kruiken.
Tevreden, fier en een ontspannen gevoel kwam over ons heen. Tot we s'avonds een mail van RyanAir ontvingen die heel eenvoudig meldde dat alle vluchten vanuit Brussel naar Rome gecanceld waren in de naweeėn van de terreuraanslag in Brussel. De stress was in no time en in drievoud terug. Hoe vinden we nog een vliegtuig dat aankomt op de juiste luchthaven in Rome, op de juiste datum, op de juiste tijd, voor de hele groep???
Met het loslaten van gewoonten, vindingrijkheid en de genialiteit van ons geheugen is het ons gelukt. Om 1 uur s'nachts hadden we voor iedereen een vlucht naar Rome gevonden en een bed voor de eerste overnachting.
Ondertussen was er bij ons beiden heel wat spanning binnen gestormd en die liet zich niet zomaar verwijderen. Ons lichaam stond strak en ons denken was in overdrive. De echte ontlading kwam pas in Italiė toen we mochten ervaren dat hetgeen we in de plaats hadden geregeld zoveel beter past bij de tocht.
De tocht van eenvoud en overvloed, die laat voelen dat te voet reizen zo'n inspirerende bron van kracht kan zijn. Ook mede door de bijzondere vrouwen die deze groep vormden hebben we alle hindernissen en weersomslagen, in vreugde kunnen ontvangen: s'ochtends wakker worden met sneeuw, boven op de berg overvallen worden door stortbuien en harde snijdende wind, een haardvuur aankrijgen zonder hout maar met gedroogde paardenpoep,…)

Natuurlijk spijzen deze ervaringen de verhalen voor nadien en wij, begeleiders groeien in het vertrouwen dat een ‘tegenslag’ een uitdaging wordt die we aankunnen!

De herfsttocht, van 16 t/m 23 september, verliep organisatorisch van een leien dakje, geen onverwachte annuleringen en allemaal berichten om ons te verwelkomen. Wat heerlijk om zo ontspannen aan de tocht te beginnen. Iedereen was opgetogen en tegelijk waren een aantal stappers bezorgd over de conditie van hun voeten, knieėn , schouders,……Als begeleiders voelden we ons daardoor zeer alert.
Alertheid werd ons ook gevraagd in de bergen. Een ochtend kregen we de ervaring van mist en regen in de bergen. Van op een afstand zagen we een enorme wolk onze kant opkomen en plots stonden we er middenin en daar binnen bleek het ook nog eens goed nat te zijn. Stil blijven staan was geen optie. Doorlopen is ook riskant want alle aanknopingspunten waren onzichtbaar geworden. Na een klein halfuurtje trok de mist op en zagen we waar we waren...Niet echt meer op het pad. Waar dan wel? Even goed om ons heen kijken en gebruik maken van het opmerkelijke geheugen van Veerle om te beseffen dat we inderdaad van het pad waren afgeweken maar niet waren verdwaald. We herkenden het gebied waar we waren en wisten zonder probleem naar het pad terug te keren. Dat was een fantastische ervaring omdat we daar voelden dat we deel van het gebied beginnen te zijn, dat we steeds dieper verbonden raken met deze grandioze streek, een vriendschap hebben met onze gastvrouwen en -heren en respect voor de deelnemers die ons volgen en daarin vertrouwen.

Dit is zo'n fantastisch gevoel dat we ons aanbod van staptochten naar Assisi gaan uitbreiden. Eind oktober zijn we terug in Umbriė om een nieuwe tocht uit te stippelen. Opnieuw een tocht vol natuurschoon, waarin we contact maken met de authenticiteit van het gebied, haar mensen, onszelf en iedereen die met ons meegaat.   

Contact

Pleļade winkel & bio café
Nieuwlandstraat 36
5038 SP Tilburg
013 - 536 12 86

info@pleiadetilburg.nl


Routekaartje 
Openingstijden

Deel je onze website?

Stuur eens een kaartje!


Naar eCards


Pleļade-sfeer Pinterest

 

Nieuwsbrief

Meld je hier aan voor de nieuwsbrief van Pleiade: