Essentiële olie van Bergamot helpt bij angst en neerslachtige en verdrietige emoties, geeft mentale kracht en energie.

Botanische naam:      Citrus bergamia
Plantendeel:                schil
Land:                           Italië
Methode:                    koude persing
Noot:                           hoofdnoot
Profiel:                        fris, groen-fruitig, licht, levendig
Thema:                       opwekkend, verfrissend, verbetert de stemming, een olie die blij maakt

Bergamot is hét zonnestraaltje onder de etherische oliën. Zodra je deze citrusgeur ruikt, voel je direct de opmonterende werking ervan. Hoewel er ook een kruid is dat bergamot heet (met als Latijnse naam Monarda didyma), is de etherische bergamotolie afkomstig van de boom Citrus bergamia. Deze boom wordt terug gesnoeid tot 4-5 meter. Er bestaan drie variëteiten, waarvan femminello tot de topkwaliteit behoort. De etherische olie wordt via een koude persing uit de schil van de bijna rijpe vrucht gewonnen, zo gaat er geen kwaliteit verloren. Wel wil je (altijd) kiezen voor een biologische olie, zoals deze van Primavera, zodat je zeker weet dat er geen bestrijdingsmiddelen in de teelt zijn gebruikt, die na persing in de etherische olie terecht komen. Het merendeel van de wereldwijde bergamot oogst komt uit de regio Calabrië in Italië. Hier worden de vruchten geoogst tussen december en maart. De olie is lichtgroen en na opening nog een jaar te gebruiken, waarbij je bij voorkeur de bergamotolie bewaart in de koelkast. De geur beweegt zich tussen die van sinaasappel, mandarijn en citroen en behoort tot de topnoten, ook wel hoofdnoten genoemd. Als je deze olie voor de geur toepast, dan is deze slechts een korte tijd te ruiken. In een goede conserverende parfumolie bijvoorbeeld op basis van sandelhoutolie kun je hier wat langer van genieten. Ook uit het blad wordt etherische olie gewonnen, die bergamot petitgrain olie heet. Bergamot is tevens de etherische olie die de kenmerkende smaak geeft aan Earl Grey thee.

 

Hoe bergamot aan haar naam komt, laat zich vooralsnog raden. Het kan zijn dat de olie is vernoemd naar een Italiaanse peer, bergamotta, omdat de citrusvrucht de vorm van een peer heeft. Ook kan de naam een verwijzing zijn naar de Noord-Italiaanse plaats Bergamo of het Spaanse Berga. Bergamot kreeg al vroeg bekendheid doordat in 1675 hiervan een geurwater werd gemaakt, Aqua mirabilis. De maker Paulo Feminis verhuisde later naar Keulen, waar zijn schoonzoon Giovanni Maria Farina het uitbracht als Keuls water, een eau-de-cologne. Ruim een eeuw later ontwikkelde Wilhelm Mühlens een ander geurwater, waar hij de naam Farina aangaf, waarvan hij de rechten had verworven. Uiteindelijk koos hij, onder druk van het bedrijf Farina, voor de naam van het eveneens bekende 4711.

 

Bergamotolie ondersteunt bij angst, depressieve gevoelens, winterdepressie en door de verkwikkende werking ook bij pijn. De olie kan een waardevolle invloed hebben op mensen met dementie. Niet alleen door de rustgevende werking ervan, maar ook wanneer, zoals blijkt uit recent Italiaans onderzoek, nanodeeltjes van de bergamotolie in een crème worden verwerkt, die via de huid bijdraagt aan het bestrijden van pijn, een klacht die vaak voorkomt bij dementerenden. De etherische olie heeft een herstellende werking op de huid. Door de furocoumarinen in de olie, is het raadzaam om niet in de zon te gaan na het aanbrengen van bergamotolie (altijd in een dragende olie) op de huid. Dit kan irritatie of vlekken op de huid geven. Er is ook bergamotolie beschikbaar zonder deze inhoudsstof, maar daarmee verliest de olie aan kwaliteit, zeker ook qua geur. Bergamot werkt ontsmettend, antiviraal, ontstekingsremmend en zuiverend. Het is daarnaast eetlust bevorderend. Citrusoliën hebben namelijk als eigenschap dat ze de speekselklieren aan het werk zetten, vooral bij verdamping of het inademen van bergamotolie via inhalatie. Energetisch opent bergamot het hart en brengt het rust.

 

Bergamot kan worden toegepast door een druppeltje op een zakdoekje te sprenkelen of door 3-5 druppels (afhankelijk van de grootte van de ruimte) in het water van een geurverspreider te doen. Het is heerlijk verfrissend en ondersteunend in een voetbad (1-3 druppels), een zitbad (2-3 druppels) en een ligbad (4 druppels). Vermeng de etherische olie dan wel met een waterbestendige (hydrofiele) olie of met melk. Voel altijd eerst even hoe de bergamotolie in het water op de huid voelt, want door warm water kan de werking ervan worden versterkt en zo kan huidirritatie worden voorkomen. Voor ouderen, kinderen en zwangere vrouwen dient de dosering naar beneden en na inwinning van deskundig advies hierover te worden aangepast.

 

Deze beschrijving is bedoeld om achtergrondinformatie over een etherische olie te geven. Er kunnen geen rechten aan worden ontleend noch kan Pleïade of de schrijver ervan/Gifts of Nature aansprakelijk worden gesteld voor (een verkeerd of onzorgvuldig) gebruik van de etherische olie. Raadpleeg bij twijfel altijd een aromatherapeut en laat je goed adviseren over een zorgvuldige en verantwoorde toepassing en dosering van etherische oliën.

Bergamot – Primavera essentiële olie – bio 10ml

Gifts of Nature, Marga Boutkan, 26 april 2022

Gerelateerde berichten