De relatie Mens-Edelsteen

Edelstenen komen recht uit de natuur bij ons en laten ons delen in hun energie. Ze kunnen onze energie versterken, kalmeren of neutraliseren. Deze samenwerking heeft niet alleen invloed op ons maar ook op de stenen. Zij kunnen verontreinigd raken, fysiek en energetisch en verdienen een goede behandeling.

 

Hoe ziet een goede behandeling van edelstenen eruit?

 

Kennis van de herkomst

Allereerst is het van belang dat je een steen aanschaft waarvan je weet dat er bij de winning ervan zo min mogelijk negatieve energie ontstaan is. Dat houdt in dat je je steen koopt bij een gerespecteerde handelaar die zoveel mogelijk kennis heeft van de achtergrond van de steen en de echtheid ervan. *

 

Omgang met de steen

Zoals alle onderdelen van de natuur verdienen stenen ons respect. Behandel ze met zorgvuldigheid.
Verzorg ze goed, reinig ze, laad ze op, berg ze goed op, geef ze een prettige plek en zoek er verbinding mee.
Jouw bewuste verbinding met de steen zal de werking ervan zeker ten goede komen.

 

Edelstenen ontladen, reinigen en opladen

Reinigen van edelstenen

Bij het professioneel gebruik van edelstenen spreekt het voor zich dat de behandelstenen voor wellness- en massagetoepassingen, die voor meerdere klanten na elkaar worden gebruikt, hygiënisch ontdaan moeten worden van huidresten en ander vuil.

Persoonlijke wellnessstenen zoals yoni-eieren verzorg je ook op deze manier.

Edelstenen en mineralen slaan echter ook informatie op die een soort “energetische vervuiling” vertegenwoordigt wanneer ze bijvoorbeeld worden gebruikt bij massage of heling. Alle edelstenen, knuffelstenen, hangerstenen, zakstenen en stenen die werden gebruikt voor massages en wellness dragen een “onzichtbare lading” bij zich, afkomstig van eerder gebruik en de omgeving waarin de steen zich bevond.

Wanneer je werkt met edelstenen is het niet gewenst dat er informatie van eerder gebruik van de steen invloed heeft op de werking ervan en op de persoon die met de steen werkt. Daarom is reiniging op spiritueel en energetisch vlak onmisbaar. Er zijn beproefde reinigingsmethoden beschikbaar om de stenen te bevrijden van ongewenste informatie.

 

  • Mechanische reiniging

Wanneer je een nieuwe steen hebt aangeschaft, is het eerste wat je doet deze grondig reinigen en wassen. De meest eenvoudige en effectieve methode om de stenen te ontdoen van vreemde energie is reiniging met stromend water. Houd de steen minimaal een minuut onder de waterstraal en wrijf krachtig met je vingers of een zacht borsteltje over het oppervlak. Geleidelijk aan neemt de weerstand toe en wordt de beweging van je vingers op het oppervlak stroever. Dit geeft aan dat een deel van de vervuiling al is verwijderd. Als de steen sterk vervuild is, gebruik dan een biologisch afwasmiddel of biologische waslotion en borstel de steen met een zacht borsteltje af.  Voorzichtig! Door water aantastbare stenen zoals o.a. Seleniet, Calciet, Magnetiet, Celestien, Pyriet, Chrysocolla, Prehniet, Lapis Lazuli, Malachiet, Turkoois en Angeliet mogen niet aan deze behandeling worden onderworpen. Wassen moeten ook worden vermeden bij opalen, omdat dit het watergehalte ven deze stenen kan veranderen, dat verantwoordelijk is voor opalisering, en de steen dof en troebel kan maken.

 

  • Energetische reiniging 

 

Amethist

Door stenen op ruwe Amethist clusters of in een Amethist geode te plaatsen, worden vreemde energieën en informatie voorzichtig verwijderd. De energie die uitgaat van de kristalpunten dringt door de stenen die erop liggen met de “reinigingsinformatie”, zodat alle vreemde informatie vrijkomt. Als de stenen eerder onder stromend water zijn gereinigd, duurt dit twee tot drie uur. Als dit niet mogelijk was (bijvoorbeeld bij sommige edelsteensieraden of bij oplosbare stenen), is acht tot twaalf uur het noodzakelijke minimum. Het kan langer, er is hier geen “te veel”! Deze reinigingsmethode is geschikt voor alle stenen behalve Barnsteen: Barnsteen of Amber is een fossiele hars. Informatie zit er dieper in verankerd dan in andere stenen. Het is daarom het beste om deze na het ontladen met Amethist of Haematiet ook nog enkele dagen in de middagzon te plaatsen. Dit is de beste manier om externe informatie grotendeels uit Amber te verwijderen.

 

Haematiet

Ook Haematiet heeft een energetisch reinigende werking op veelgebruikte sieraden en edelstenen. Voor het reinigen worden de stenen eenvoudig op Haematiet trommelsteentjes gelegd of ermee bedekt.
Net als bij het reinigen met Amethist duurt de reiniging met Haematiet na grondig wassen van de edelsteen enkele uren. Is reiniging met water niet mogelijk, gebruik de Haematiet dan minimaal acht uren.

 

Seleniet

Seleniet heeft een zeer milde energetisch reinigende werking en wordt om die reden ook als reinigingssteen gebruikt. Leg je edelstenen en edelsteensieraden minimaal 8 uur op een schijf of ruw stuk seleniet voor de beste werking.

 

Wierook

Roken of smudgen met wierook en andere geurstoffen is een in vrijwel alle culturen bekende effectieve methode voor het reinigen van ruimtes en objecten. Smudgen ondersteunt elk reinigingsproces en helpt stenen te ontdoen van aanhangende negatieve energieën.Voor het energetisch reinigen met rook gebruik je met name gedroogde Salie, Lemongrass en Palo Santo.

 

Zout

Omdat zout zowel op fysiek als op energetisch niveau reinigt, is het ook geschikt voor het reinigen en ontladen van stenen. Onderdompeling in een water-zoutoplossing is geschikt voor kwarts en ongevoelige mineralen, maar sommige stenen zoals o.a. opalen, turkoois en barnsteen worden door zo’n zoutbad beschadigd.
Onze voorkeur gaat dan ook bij alle stenen uit naar de indirecte methode. Hiervoor doe je voldoende zout in een iets grotere kom van glas of keramiek (geen plastic aub!), Maak een kuiltje in de hoop zout en plaats er een kleiner glazen of keramieken kommetje in, daarin leg je het sieraad of de te reinigen edelsteen. Nadat je deze combinatie een paar uur of een nacht hebt laten staan, heeft het zout voorzichtig alle energetische onzuiverheden uit de steen verwijderd. Natuurlijk Himalayazout is bijzonder geschikt voor energetische reiniging.

 

Snelle reiniging

Ontbreekt het je aan tijd of de gelegenheid om je edelstenen te reinigen op een of meerdere van bovenstaande manieren dan raden we reiniging met Floridawater of Agua Sacral aan. Vernevel deze Sjamanistische vloeistof rond je steen of breng hem met een zacht doekje erop aan als de steen vocht verdraagt. Verwijder de substantie met een doekje.
Wel adviseren we om op een later tijdstip een van bovenstaande manieren van reinigen alsnog toe te passen.

 

OPLADEN van edelstenen

  • Bergkristal

Na grondige reiniging zijn Bergkristal trommelsteentjes of Bergkristal clusters bijzonder geschikt voor het regenereren en opladen van stenen die intensief worden gebruikt.
Elke toevoer van energie leidt in principe tot het opladen van een steen. Ook omgevingswarmte, zonlicht of lichaamswarmte geven de steen nieuwe energie. Wanneer een steen wordt opgeladen, vindt er vaak nieuwe externe informatie zijn weg naar binnen. Als we de steen bijvoorbeeld in onze handen opwarmen, neemt deze al veel informatie van ons op. Om deze reden verdient het laden met bergkristalclusters of -trommelsteentjes vaak de voorkeur.

Bergkristal is een neutrale kwarts (uiteraard alleen als deze zelf gereinigd is!), die altijd het bestaande ondersteunt en versterkt. Bergkristal versterkt de eigenschappen van andere stenen zonder ze te veranderen. In tegenstelling tot Amethist en Haematiet heeft Bergkristal geen reinigende werking. De informatie van Bergkristal is volkomen neutraal: “Wees wie je bent!”

 

  • Zon- of maanlicht

Afhankelijk van de steensoort kun je deze opladen in zon- of maanlicht.

In zonlicht plaats je bijvoorbeeld Bergkristal, Citrien, Barnsteen en Jaspis.
De volgende stenen zijn ongeschikt om in zonlicht op te laden: Amethist, Aquamarijn, Aventurijn, Beryl, Celestien, Kunziet, Larimar, Malachiet, Opaal, Rozenkwarts, Toermalijn en Turkoois. Deze zullen hun kleur verliezen of brokkelig worden.

In maanlicht, bij voorkeur bij volle maan, kun je edelstenen opladen zoals Maansteen, Labradoriet, Celestien, Angeliet en Serafiniet.
Het is voldoende de stenen op je vensterbank te leggen of op een ander overdekt plekje in het maanlicht.

 

  • Aarde

Edelstenen zijn afkomstig uit de aarde en zijn daar thuis. Een mooie manier om een steen rust te geven nadat hij met veel “vreemde” energie in aanraking is geweest, is om hem een paar dagen in de aarde te begraven. Om vervuiling door de aarde te vermijden kun je de steen in een dun katoenen doekje wikkelen.

Na een paar dagen is je steen weer zichzelf zonder de energie die er door het gebruik aan kleefde.

 

Reinigings- en oplaadsets voor jouw gemak

Wij realiseren ons dat het als je veel verschillende helende stenen gebruikt handig is om niet bij elke edelsteen een andere methode van reinigen en opladen toe te passen. Om het gemakkelijk te maken voor je hebben we een instap-set samengesteld van haematiet- en bergkristalsteentjes. Deze steensoorten kun je apart van elkaar gebruiken, dus eerst Haematiet en dan Bergkristal, maar ook gemengd, bijvoorbeeld in een Abaloneschelp.
We adviseren om je edelstenen minimaal 8 uur (bijvoorbeeld ’s nachts) op het mengsel te leggen of ermee te bedekken.

 

 

*
Wij doen ons best zorgvuldig te zijn bij aankoop van onze stenen, al kunnen we vaak geen garantie geven wat betreft duurzame winning omdat de diverse stenen uit verschillende werelddelen en landen komen.  Vaak worden de edelstenen als bijproduct gewonnen bij de winning van materialen voor bouw of  onderdelen van elektronica. Hierbij kan het zijn dat natuurgebieden onder druk komen te staan en de arbeidsomstandigheden van de mensen in de mijnen te wensen over laten.
Dit is een van de redenen waarom wij niet investeren in “veel voor weinig”. Wij kopen liever 1 heel mooi exemplaar van een mineraal in en betalen daar een eerlijke prijs voor, dan dat we voor weinig geld grote hoeveelheden inkopen.

 

Gerelateerde berichten