Edelstenen komen recht uit onze natuur en delen hun energie met ons. Ze kunnen onze energie versterken, kalmeren of neutraliseren. Deze samenwerking heeft niet alleen invloed op ons, maar ook op de edelstenen. Zij kunnen fysiek en energetisch verontreinigd raken en verdienen een goede behandeling. Wij vertellen je meer over edelstenen reinigen en opladen.

Herkomst van en omgang met de edelsteen

Om te beginnen is het belangrijk dat je een edelsteen aanschaft waarvan je weet dat er bij de winning ervan zo min mogelijk negatieve energie is ontstaan. Dat houdt in dat je je steen koopt bij een gerespecteerde handelaar die zoveel mogelijk kennis heeft van de achtergrond van de steen en de echtheid ervan. *

Zoals alle onderdelen van de natuur, verdienen stenen ons respect. Behandel ze met zorgvuldigheid. Verzorg ze goed, reinig ze, laad ze op, berg ze goed op, geef ze een prettige plek en zoek er verbinding mee. Jouw bewuste verbinding met de steen komt de werking ervan zeker ten goede.

Edelstenen reinigen

Hygiënisch reinigen van edelstenen

Edelstenen worden zowel professioneel als persoonlijk gebruikt. Het reinigen van edelstenen die professioneel gebruikt worden, voor bijvoorbeeld wellness- en massagetoepassingen, is vaak vanzelfsprekend. Deze stenen worden ontdaan van huidresten en ander vuil voordat ze opnieuw gebruikt worden. Ook persoonlijke wellness-stenen, zoals yoni-eieren, verzorg je op deze manier omdat dit hygiënisch is.

Wanneer je een nieuwe steen hebt aangeschaft, ga je deze grondig reinigen en wassen. De meest eenvoudige en effectieve methode om edelstenen te ontdoen van vreemde energie, is reiniging met stromend water. Houd de steen minimaal een minuut onder de waterstraal en wrijf krachtig met je vingers of een zacht borsteltje over het oppervlak. Geleidelijk aan neemt de weerstand toe en wordt de beweging van je vingers op het oppervlak stroever. Dit geeft aan dat een deel van de vervuiling al is verwijderd. Als de steen sterk vervuild is, gebruik dan een biologisch afwasmiddel of biologische waslotion, en borstel de steen met een zacht borsteltje af.

Let op! Wateraantastbare stenen zoals o.a. Seleniet, Calciet, Magnetiet, Celestien, Pyriet, Chrysocolla, Prehniet, Lapis Lazuli, Malachiet, Turkoois en Angeliet mogen niet aan deze behandeling worden onderworpen. Vermijd wassen ook bij opalen. Dit kan het watergehalte – dat  verantwoordelijk is voor de opalisering – veranderen, waardoor de steen dof en troebel kan worden.

Energetisch reinigen van edelstenen

Alle edelstenen, knuffelstenen, hangerstenen, zakstenen en stenen die worden gebruikt voor massages en wellness, dragen een “onzichtbare lading” bij zich. Deze lading is afkomstig van eerder gebruik, maar ook van de omgeving waarin de steen zich bevindt of heeft bevonden. Het reinigen van edelstenen is dan ook belangrijk om de goede energie in de steen te houden. Edelstenen en mineralen slaan alle informatie op, wat zorgt voor “energetische vervuiling”. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer ze gebruikt worden voor een massage of heling.

Werk je met edelstenen? Dan is het niet gewenst dat er informatie van eerder gebruik van de steen invloed heeft op de werking ervan en op de persoon die met de steen werkt. Daarom is reiniging op spiritueel en energetisch vlak onmisbaar. Er zijn beproefde reinigingsmethoden beschikbaar om de stenen te bevrijden van ongewenste informatie. Hieronder vind je diverse reinigingsmethoden.

Edelstenen reinigen met amethist

Door stenen op ruwe amethistclusters of in een amethistgeode te plaatsen, worden vreemde energieën en informatie voorzichtig verwijderd. De energie die uitgaat van de kristalpunten dringt door de stenen die erop liggen met de “reinigingsinformatie”, zodat alle vreemde informatie vrijkomt. Als de stenen eerder onder stromend water zijn gereinigd, duurt dit twee tot drie uur. Als dit niet mogelijk was (bijvoorbeeld bij sommige edelsteensieraden of bij oplosbare stenen), is acht tot twaalf uur het noodzakelijke minimum. Dit mag ook een langere tijd zijn. Hier is geen “te veel”! Deze reinigingsmethode is geschikt voor alle stenen behalve barnsteen. Barnsteen of amber is een fossiele hars. Informatie zit er dieper in verankerd dan in andere stenen. Het is daarom het beste om deze na het ontladen met amethist of haematiet ook nog enkele dagen in de middagzon te plaatsen. Dit is de beste manier om externe informatie grotendeels uit amber te verwijderen.

Edelstenen reinigen met haematiet

Ook haematiet heeft een energetisch reinigende werking op veelgebruikte sieraden en edelstenen. Voor het reinigen worden de stenen eenvoudig op haematiettrommelsteentjes gelegd of ermee bedekt.

Net als bij het reinigen met Amethist duurt de reiniging met haematiet na grondig wassen van de edelsteen enkele uren. Is reiniging met water niet mogelijk, gebruik de haematiet dan minimaal acht uren.

Edelstenen reinigen met seleniet

Seleniet heeft een zeer milde energetisch reinigende werking en wordt om die reden ook als reinigingssteen gebruikt. Leg je edelstenen en edelsteensieraden minimaal 8 uur op een schijf of ruw stuk seleniet voor de beste werking.

Edelstenen reinigen met wierook

Roken of smudgen met wierook en andere geurstoffen is een in vrijwel alle culturen bekende, en effectieve, methode voor het reinigen van ruimtes en objecten. Smudgen ondersteunt elk reinigingsproces en helpt stenen te ontdoen van aanhangende negatieve energieën. Voor het energetisch reinigen met wierook gebruik je met name gedroogde salie, lemongrass en palo santo.

Edelstenen reinigen met zout

Omdat zout zowel op fysiek als op energetisch niveau reinigt, is het ook geschikt voor het reinigen en ontladen van stenen. Onderdompeling in een water-zoutoplossing is geschikt voor kwarts en ongevoelige mineralen, maar sommige stenen zoals o.a. opalen, turkoois en barnsteen worden door zo’n zoutbad beschadigd.

Onze voorkeur gaat dan ook bij alle stenen uit naar de indirecte methode. Hiervoor doe je voldoende zout in een iets grotere kom van glas of keramiek (geen plastic aub!). Vervolgens maak je een kuiltje in het hoopje zout en plaats je er een kleiner glazen of keramieken kommetje in, daarin leg je het sieraad of de te reinigen edelsteen. Nadat je deze combinatie een paar uur of een nacht hebt laten staan, heeft het zout voorzichtig alle energetische onzuiverheden uit de steen verwijderd. Natuurlijk Himalayazout is bijzonder geschikt voor energetische reiniging.

Snelle reiniging

Ontbreekt het je aan tijd of de gelegenheid om je edelstenen te reinigen op een of meerdere van bovenstaande manieren dan raden we reiniging met Floridawater of Agua Sacral aan. Vernevel deze sjamanistische vloeistof rond je steen of breng hem met een zacht doekje erop aan als de steen vocht verdraagt. Verwijder de substantie met een doekje.

Wel adviseren we om op een later tijdstip een van bovenstaande manieren van reinigen alsnog toe te passen.

Reinigings- en oplaadsets voor jouw gemak

Gebruik je veel verschillende helende stenen? Wij realiseren ons dat het handig is om niet bij elke edelsteen een andere methode van reinigen en opladen toe te passen. Om het je gemakkelijker te maken hebben we een instapset samengesteld van haematiet- en bergkristalsteentjes. Deze steensoorten kun je apart van elkaar gebruiken, dus eerst haematiet en dan bergkristal, maar ook gemengd, bijvoorbeeld in een abaloneschelp.

We adviseren om je edelstenen minimaal 8 uur (bijvoorbeeld ’s nachts) op het mengsel te leggen of ermee te bedekken.

Edelstenen opladen

Het opladen van edelstenen is belangrijk voor een optimale werking van de steen. Maar hoe kun je edelstenen opladen? Hieronder vind je enkele manieren jouw edelsteen op te laden en weer in zijn kracht te zetten.

Edelstenen opladen met bergkristal

Na grondige reiniging zijn bergkristaltrommelsteentjes of bergkristalclusters bijzonder geschikt voor het regenereren en opladen van stenen die intensief worden gebruikt.

Elke toevoer van energie leidt in principe tot het opladen van een steen. Ook omgevingswarmte, zonlicht of lichaamswarmte geven de steen nieuwe energie. Wanneer een steen wordt opgeladen, vindt nieuwe externe informatie zijn weg naar binnen. Als we de steen bijvoorbeeld in onze handen opwarmen, neemt deze al veel informatie van ons op. Om deze reden verdient het laden met bergkristalclusters of -trommelsteentjes vaak de voorkeur.

Bergkristal is een neutrale kwarts (uiteraard alleen als deze zelf gereinigd is!), die altijd het bestaande ondersteunt en versterkt. Bergkristal versterkt de eigenschappen van andere stenen zonder ze te veranderen. In tegenstelling tot amethist en jaematiet heeft bergkristal geen reinigende werking. De informatie van bergkristal is volkomen neutraal: “Wees wie je bent!”

Edelstenen opladen met zon- of maanlicht

Afhankelijk van de steensoort kun je deze opladen in zon- of maanlicht.

In zonlicht plaats je bijvoorbeeld bergkristal, citrien, barnsteen en jaspis. De volgende stenen zijn ongeschikt om in zonlicht op te laden: amethist, aquamarijn, aventurijn, beryl, celestien, kunziet, larimar, malachiet, opaal, rozenkwarts, toermalijn en turkoois. Deze verliezen hun kleur of worden brokkelig.

In maanlicht, bij voorkeur bij volle maan, kun je edelstenen als maansteen, labradoriet, celestien, angeliet en serafiniet opladen. Het is voldoende de stenen op je vensterbank te leggen of op een ander overdekt plekje in het maanlicht.

Edelstenen opladen met aarde

Edelstenen zijn afkomstig uit de aarde en zijn daar thuis. Een mooie manier om een steen rust te geven nadat hij met veel “vreemde” energie in aanraking is geweest, is om hem een paar dagen in de aarde te begraven. Om vervuiling door de aarde te vermijden kun je de steen in een dun katoenen doekje wikkelen.

Na een paar dagen is je steen weer zichzelf zonder de energie die er door het gebruik aan kleefde.

 

 

* Wij doen ons best zorgvuldig te zijn bij de aankoop van onze stenen. We kunnen echter niet altijd de garantie geven wat betreft duurzame winning, omdat de diverse stenen uit verschillende werelddelen en landen komen. Vaak worden de edelstenen als bijproduct gewonnen bij de winning van materialen voor de bouw of onderdelen van elektronica. Hierbij kan het zijn dat natuurgebieden onder druk komen te staan en de arbeidsomstandigheden van de mensen in de mijnen te wensen over laten. Dit is een van de redenen waarom wij niet investeren in “veel voor weinig”. Wij kopen liever 1 heel mooi exemplaar van een mineraal in en betalen daar een eerlijke prijs voor, dan dat we voor weinig geld grote hoeveelheden inkopen.

Gerelateerde berichten