Niet voor niets is jasmijn een van de meest geliefde geuren in de wereld. De sterke, haast bedwelmende bloemengeur heeft het vermogen om je op te tillen naar een blije stemming en het hervinden van balans. Het brengt rust en kalmte in enerverende tijden en is verzorgend.

Jasmijn geeft een gevoel van zelfvertrouwen en euforie.

Mijn eerste ontmoeting met jasmijn was in een klein winkeltje in de Maleisische wijk van Singapore, dat helemaal gevuld was met prachtige parfumflesjes en de mooiste etherische oliën en attars. Bij mijn aankoop van een oosters geurende parfumolie, ontving ik een klein flesje jasmijn absolue. De geur ervan raakte me meteen, sterker nog er is geen ontkomen aan deze geur, want deze is sterk en duidelijk aanwezig. Dat maakt dat je direct bij je bewustzijn komt op een verwarmende en harmoniserende wijze. Het is met name in veel Aziatische landen de meest populaire geur, die tevens in talloze parfums is verwerkt.

Jasminun officinale variëteit Grandiflorum dankt haar naam aan het Perzische yasmin, wat geurige bloem betekent. Het behoort tot de familie van oleanders en is een groene struik, die een hoogte van wel 10 meter kan bereiken. De geurige bloemen zijn wit en worden in de nacht met de hand geplukt, omdat ze dan op hun sterkst ruiken en het voorkomt dat geurbestanddelen in de zon verdampen. Om 1 liter absolue te kunnen winnen, is zo’n 1000 kilo jasmijnbloemen nodig. Na de bloei, vormt de struik zwarte besjes. Van oorsprong komt jasmijn uit het Himalaya gebied en Iran. Door de invoering van de jasmijnstruik in Europa in de 16e eeuw, wordt jasmijn nu ook gekweekt in Frankrijk, Spanje, naast landen als Egypte, Marokko, Algerije en India.

Voorheen werden de geurstoffen uit de jasmijnbloemen verkregen, door deze ondersteboven in gezuiverd niervet te plaatsten. Zodra deze hun geurstoffen hadden afgegeven, werden de bloemen verwijderd en vervangen door nieuwe bloemen, net zo lang totdat de gewenste geursterkte was verkregen. Door het vet op te lossen, ontstond een absolue. Doordat deze methode (enfleurage) veel tijd vraagt en daarmee duur is, wordt nu jasmijn absolue gewonnen uit de bloemen door deze aan een oplosmiddel (hexaan) toe te voegen, net zo lang totdat de geur is afgegeven. Dan wordt via verdamping het oplosmiddel verwijderd. Wat daarna overblijft, wordt concrete genoemd en is wasachtig van substantie. Niet alleen de geur, maar dus ook wassen en kleurstoffen uit de bloem zijn hierin opgenomen. Vervolgens wordt de was met alcohol verwijderd, waarna het absolue overblijft. In de winkel is zowel het jasmijn absolue verkrijgbaar, wat sterk geconcentreerd is en vandaar ook wat kostbaarder. Dit dient eerst licht verwarmd te worden om het absolue vloeibaar te maken voor gebruik. Verder biedt Primavera een absolue aan van 4 %, vermengd met 96 % alcohol en daarmee een minder dure, maar nog steeds mooie, geurende samenstelling die direct toe te passen is.

Jasmijn is opwekkend en kan ondersteunen bij een lichte depressie en onrust. Het verwarmt het gemoed en harmoniseert emoties. Het is rustgevend bij angsten en kan voor deze omstandigheden worden verdampt of toegevoegd aan een plantaardige olie in een geurroller. Het absolue is ontkrampend en ontstekingsremmend en daardoor via een aromadiffuser in te zetten voor de luchtwegen. Van jasmijn kan een massageolie worden gemaakt (door absolue toe te voegen aan een plantaardige olie) die verzorgend is voor de huid en door de licht pijnstillende werking fijn is bij pijnlijke spieren. Daarnaast heeft jasmijn een sensuele werking. Wie een gevoelige of beschadigde huid heeft, gebruikt de absolue liever niet. Jasmijn kan qua geur overheersend zijn, zeker als je gevoelig bent voor geuren. Dan is het belangrijk om deze zorgvuldig en laag te doseren. Jasmijn is niet alleen een warme, zoete geur, het brengt vooral ook een weldadige ervaring om jezelf in onder te dompelen en aan over te geven.

Deze beschrijving is bedoeld om achtergrondinformatie over een etherische olie te geven. Er kunnen geen rechten aan worden ontleend noch kan Pleïade of de schrijver ervan/Gifts of Nature aansprakelijk worden gesteld voor (een verkeerd of onzorgvuldig) gebruik van de etherische olie. Raadpleeg bij twijfel altijd een aromatherapeut en laat je goed adviseren over een zorgvuldige en verantwoorde toepassing en dosering van etherische oliën.

 

Jasmijn – Primavera essentiële olie – abs 4 % 

5 ml  € 13,90

Botanische naam:      Jasminum grandiflorum 4 %, alcohol 96 %.
Plantendeel:                bloem.
Land:                           Egypte/Marokko.
Methode:                    hexaan extractie.
Noot:                           hartnoot.
Profiel:                        betoverend, bloemig, exotisch.
Thema:                       euforisch, sensueel, harmoniserend.

Gifts of Nature, Marga Boutkan, 24 mei 2022

Gerelateerde berichten