Leven in verbinding met etherische oliën

Als kind was ik al dol op kruiden, vooral vanwege hun heerlijke geuren, waarvan ik later leerde dat deze afkomstig zijn van etherische oliën in de planten. Ze openden mijn hart, maakten me blij en ik voelde me daar waar ik wilde zijn. In het Leypark in Tilburg was vroeger een kruidentuintje en ik vond het fijn om me hier te verbinden met de kruiden en te voelen wat de geuren met mij deden. Wat een natuurlijke stap zou zijn om van kruiden en geuren mijn dagelijkse invulling te maken, liet nog jaren op zich wachten, maar ik bleef me verbonden voelen met kruiden en etherische oliën.

 

Ik besloot uiteindelijk mijn hart te gaan volgen en nam deel aan de herboristenopleiding, met daarin aandacht voor medicinale en andere toepassingen van kruiden, etherische oliën en het leiden van een natuurlijk leven. Ik verdiepte me hier verder in geurbeleving met Ruiken vanuit je hart® als eindopdracht. Tevens werd ik opgeleid in natuurbegeleiding, oude Noord-Amerikaanse wijsheden van het leven en de natuur en leven in deze Tijd van Vrouwelijke Energie.

 

Nu weer enkele jaren later mag ik het pad volgen van leven in verbinding met mezelf, de natuur, kruiden, etherische oliën en al wat er is. Afgelopen jaar ontwikkelde ik vanuit leven in verbinding een lesprogramma De Verbindende Reis® met daarnaast kruiden- en Ruiken vanuit je hart workshops voor vrouwen, om ook anderen te kunnen laten ervaren hoe fijn het is om te leven in verbinding en hoe kruiden en geuren je hierin kunnen ondersteunen en laten thuiskomen bij jezelf.

 

Ik voel me bevoorrecht dat ik inmiddels mezelf iedere dag kan omringen met kruiden en geuren in mijn eigen kruidentuin en de kruidentuin op Landgoed Het Witte Kasteel in Loon op Zand, die ik heb ontworpen en met vrijwilligers heb aangelegd. Als je hier in het midden van de kruidentuin om de zonnewijzer gaat staan, word je omringd door vele geuren van de veelal Mediterrane kruiden die hier groeien. Ik deel deze bijzondere tuinen graag met een ieder die in kruiden en etherische oliën is geïnteresseerd tijdens belevingswandelingen en workshops. Wil je meer informatie over leven in verbinding met jezelf, de natuur, kruiden en geuren, kijk dan op https://www.giftsofnature.nl/.

 

Voor nu laat ik je graag alvast genieten van een Primavera etherische olie uit het assortiment van Pleïade.

 

Zilverspar

Zilverspar is zuiverend, opbeurend en algeheel versterkend

Botanische naam:      Abies alba
Plantendeel:                takken en naalden
Land:                           Frankrijk
Methode:                    stoomdistillatie
Noot:                           hoofd- en hartnoot
Profiel:                        fris, helder, bosgeur, groen
Thema:                       reinigend, geeft kracht en energie

 

De zilverspar behoort tot de familie van de dennen en komt van oorsprong in bergachtige gebieden in Europa zoals in de Alpen, Pyreneeën en de Balkan voor. Hier kan de boom een hoogte van 55 meter bereiken. Bijzonder is dat de sparrenappels rechtop de takken staan in plaats van dat deze hier aan hangen. De Latijnse naam Abies betekent spar. Alba staat voor wit en verwijst naar de twee zilverkleurige strepen op de onderzijde van naalden, die de spar haar zilverwitte kleur geven. Het hout van de zilverspar wordt in de bouw gebruikt en bijvoorbeeld ook voor het maken van papier. Heel vroeger werd deze boom als kerstboom ingezet. De etherische olie wordt via stoomdistillatie verkregen uit de takken en naalden van de boom (170 tot 500 kilo naalden voor 1 liter).

 

Zilversparolie werkt antibacterieel en zuivert de lucht. Daarmee is de olie goed toe te passen in deze tijd om ruimtes te zuiveren waar meerdere mensen komen. Zilverspar olie werkt op de luchtwegen bij vastzittend slijm. Door enkele druppels aan een geurverspreider (zie voor een juiste dosering de beschrijving hiervan) toe te voegen kan de olie door de zuiverende werking bijdragen aan het versterken van de conditie van de luchtwegen en worden ingezet bij hoest en verkoudheid. Door zilverspar aan een dragende, plantaardige olie toe te voegen, ontstaat een massageolie die gebruikt kan worden bij reuma en spierpijn. In een bad is zilverspar in te zetten bij urineweginfecties en voor het stimuleren van de bloedcirculatie.

 

De geur van Abies alba ruikt en voelt alsof je in een bos wandelt en ontspant. Als de winter of donkere dagen wat zwaar voelen, kan zilversparolie een opwekkende werking hebben. De geur is verder balsemachtig, met een citrusnoot en zoet. Als we, los van de medicinale en spirituele werking, deze geur vergelijken met die van bijvoorbeeld de grove den (tevens afkomstig uit de Pinaceae familie), dan heeft zilverspar een warmere geur.

 

Wil je graag kennis maken met de geur en werking van Zilverspar: Je vindt de olie in de webshop:

Primavera essentiële Zilverspar olie – bio 5ml   € 9,90

 

Primavera biedt naast zilverspar meer etherische sparrenoliën, namelijk de reuzespar en de Siberische spar. Deze laatste komt qua werking grotendeels overeen met de zilverspar, maar heeft een hoger gehalte aan de inhoudsstof esters die ontspanning kan brengen bij verkramping op de luchtwegen en bij hoest. De Amerikaanse reuzespar heeft een soortgelijke werking als de zilverspar, waarbij deze in de vorm van een aftreksel van de bast van de wortel of takken wordt gebruikt om maagklachten te verlichten. Over het algemeen geldt dat alle dennenachtigen (waartoe de spar behoort) een gunstige werking op de luchtwegen kunnen hebben. Naast waar je de etherische olie voor wilt toepassen, gaat het ook om hoe je een olie ervaart. Neem daarom de tijd om in de winkel te komen voelen wat de zilverspar, Siberische en reuzespar voor jou doen om zo de voor jou juiste keuze te kunnen maken.

 

Deze beschrijving is bedoeld om achtergrondinformatie over een etherische olie te geven. Er kunnen geen rechten aan worden ontleend noch kan Pleïade of de schrijver ervan/Gifts of Nature aansprakelijk worden gesteld voor (een verkeerd of onzorgvuldig) gebruik van de etherische olie. Raadpleeg bij twijfel altijd een deskundige en laat je goed adviseren over een zorgvuldige en verantwoorde toepassing en dosering van etherische oliën.

 

Algemene informatie bij onze Primavera oliën
Primavera Kwaliteitsgarantie 100% natuurzuiver

De oliën zijn natuurlijk en niet bewerkt. Ze zijn authentiek, ze bevatten alleen de olie van de plant die vermeld wordt.
De oliën bevatten geen kunstmatige of synthetische toevoegingen.
De oliën zijn zuiver van soort, ze zijn niet aangevuld met andere botanische stoffen of oliën.

Toepassingen van essentiële oliën

Huidverzorging
Meng de waardevolle biologische basis- en/of zaadoliën met de essentiële oliën om de krachtige werking van de planten volledig te benutten. Voor een optimale verzorging de olie inmasseren. In de huidverzorging bestaat de mogelijkheid om naar eigen wens een product samen te stellen. Denk hierbij aan een verzorgend gezichtsmasker of een lichaamsolie.

 

Aromaverzorging
Essentiële oliën worden gebruikt om de gezondheid te ondersteunen. De krachtige planten zijn door hun geur dagelijks in te zetten bij ongemakken, waardoor ze het gevoel van welzijn verbeteren. Wikkels en kompressen zijn eenvoudige methodes om toe te passen.

 

Baden
Een heerlijk geurend bad verwent het lichaam en zintuigen. Voor het gebruik van essentiële olie in bad, is het belangrijk deze te mengen met een emulgator zoals badzout of room. Afhankelijk van de stemming is het mogelijk om meerdere essentiële oliën te mengen om in te baden, voor het ultieme verwenmoment. Tip: meng het badwater met 1-2 liter melk voor een zijdezacht gevoel.

 

Ruimte geuren
Een fijne geur in de lucht verbetert de stemming en bevordert het welzijn. In de woonkamer kunt u niet alleen met vormen en kleuren werken, maar ook met geschikte geuren. Er ontstaat een sfeervolle ambiance wanneer er een combinatie gemaakt wordt van geuren en mooie accessoires zoals bijvoorbeeld een geurlamp of een geurfontein.

 

Aromakeuken
Met het gebruik van essentiële oliën kunt u de smaak van eten en drinken op een unieke manier verrijken en verfijnen. Als vervanging van of toevoeging aan kruiden of smaakmakers tovert u heerlijke smaken aan uw gerechten.

Marga Boutkan – Gifts of Nature

Gerelateerde berichten