Geïnspireerd door de opleiding Permacultuur die ik momenteel volg, breng ik graag het volgende boek onder de aandacht:

Inline afbeelding 1Zeven stappen naar een Natuurlijke Moestuin

door Frank Anrijs
Hoe zou het zijn om op een eenvoudige manier, met de natuur mee, groenten te kweken? Er wordt hierbij niet gespit en er worden geen bestrijdingsmiddelen en meststoffen gebruikt. Verder geeft dit boek duidelijke uitleg over een unieke manier van combineren en wat nu precies mulchen is. Niet meer zwoegen in de tuin, maar genieten. Daarbij een grote oogst, die op een natuurlijke manier is verkregen.
Je gaat met dit boek op reis met zeven rode koffers gevuld met o.a. de volgende thema’s: observeren en ontwerpen, spitten of niet, mulchen, schijnbare chaos, herstellen van de bodem en meer.
Ook voor mij ligt er momenteel een uitdaging om verstoorde en mishandelde en bijna dode grond om te zetten in een levenskrachtige en dynamische bodem die krioelt van het leven, van micro-organismen tot regenwormen. En zoals je weet: een gezonde bodem geeft gezond voedsel en gezonde voeding zorgt voor een gezonde mens.
Ik ben in ieder geval overtuigd na het lezen van dit boek van de vele voordelen die natuurlijk tuinieren biedt. Mijn observaties hebben mij nu tot een ontwerp gebracht en op sommige plekken heb ik het mulchen al toegepast.
In mijn enthousiasme over permacultuur schrijf ik in de volgende nieuwsbrief een stukje over het bodemleven; “Alle kleine beestjes helpen”, en nee dit is geen typefout. Daarbij houd ik jullie als lezer op de hoogte van mijn ontdekkingen.
WORDT VERVOLGD…..
 Rian Michiels

Gerelateerde berichten