Het is voorjaar!
Voor de tuinliefhebber een tijd om weer volop buiten met aarde en planten in de weer te zijn; ook Rian, de eco-tuinier van Pleiade, vindt het heerlijk.
Ze deelt graag haar enthousiasme over het boek  Het Bodemvoedselweb met jou:
“Het boek Het Bodemvoedselweb is vertaald door Marc Siepman en een aanrader voor een ieder die gezonde, weelderige planten wil zonder het gebruik van chemicaliën.
Zoals de titel al doet vermoeden gaat het over beestjes, zoals bacteriën, schimmels en andere micro-organismen. Het boek toont hiervan ook prachtige foto’s naast de zeer volledige informatie.
Wist je dat er in gezonde aarde (dus niet omgeploegd en niet behandeld met kunstmest) volop schimmeldraden zitten die met een soort lasso een worm kunnen vangen? Deze actie voorkomt bijvoorbeeld dat  de worm (een nematode) de wortels aantast van bijvoorbeeld een tomatenplant.
Bestrijdingsmiddelen zijn overbodig bij een bodem in balans.
Het Bodemvoedselweb geeft informatie hoe je jouw tuin, dus ook de aarde kunt ondersteunen om telkens opnieuw een rijk bodemleven te creëren met gezonde groenten. Er wordt uitgebreid vertelt over mulchen, hulpmiddelen voor herstel en onderhoud, compostthee, zelfs het gazon komt aan de orde. Met de opmerking dat niemand ooit een oerbos heeft bemest.
Daarbij zie ik onze aarde als een levend organisme. Er is verschil tussen een planeet waarop zich leven bevindt en een levende planeet. Ja toch? Ik heb dit verder doorvoeld en wat er dan gebeurt… Kunnen wij mensen ons dat voorstellen? Zijn wij bereid te leren van de natuur; te leren van het bodemleven zoals uitgebreid wordt omschreven in het boek? De bomen, planten, dieren, insecten, schimmels en bacteriën werken samen zonder onze bemoeienis. Er is een theorie die stelt dat onze planeet met alle bijbehorende wezens een zelfregulerend systeem is en daarmee in feite één groot, levend wezen, één organisme is. Laten ook wij  mensen tot samenwerken komen, tot eenheid in verscheidenheid.
Zoals al geschreven: “Alle kleine beestjes helpen”. Wij mensen zijn de grote…

Gerelateerde berichten